Taip yra
Tvarios virtuvės mylėtoja Laura: puikų patiekalą galima pagaminti ir iš daržovių luobelių

Laura yra vegetarė ir tikra zero waste bei sveikos gyvensenos entuziastė. Moteris teigia: „Maistas yra mano didžiulė aistra, kūryba, būdas, kaip aš kasdienybėje prisidedu prie gamtos saugojimo. Prieš kelis mėnesius sukūriau @tvarusskoniai Instagram paskyrą, kurioje dalinuosi informacija apie tvarumą virtuvėje, lėtą maistą, idėjas vegetariškam savaitės meniu.“ Toliau Laura Prievelytė Juknė duoda patarimų, kaip išvengti streso ruošiant šventines vaišes ir pasigaminti vegetariškų patiekalų panaudojant net atlikusias morkų luobeles  bei salierų galiukus.

Nuotrauka iš Lauros asmeninių archyvų

Išmestas duonos gabalėlis = Nepagarba aplinkai, ūkininko darbui ir savo laikui

„Ar žinojote, kad į šiukšliadėžę metamas sudžiūvęs duonos gabalėlis reiškia beprasmiškai nualintą dirvą, gamtoje nusėdusias trąšas, transportuojant papildomus grūdus išskiriamą CO2. Be to, tai tampa nepagarba ūkininko darbui, kepėjams, pardavėjams ir mums patiems, mūsų laikui, nešant karštutėlę duoną į jaukius namus. Kiekvienas maisto grandinės elementas palieką ryškų pėdsaką aplinkoje.

Taigi, jei pasiryžtama pokyčiams, pirmiausia, rekomenduoju pradėti nuo produktų pirkimo planavimo tam, kad nusipirktumėte  tiek, kiek iš tiesų galite suvalgyti.“

Nuotrauka iš Lauros asmeninių archyvų

Patarimas: ruošiantis šventėms atidžiai peržiūrėti savo šaldytuvo turinį

„Labai svarbu atidžiai ištyrinėti savo spinteles, šaldytuvus, šaldiklius ir atsakyti sau, kokių gėrybių ten yra ir ką iš to būtų galima pagaminti. Juk kiekvienas norime nudžiuginti savo artimuosius gardžiais ir žadą atimančiais patiekalais, tačiau mintis, kiek tam bus išleista pinigų kelia šiurpą. Taigi, kad nereikėtų papildomai nieko pirkti, arba jei labai reikia, tik vieną kitą produktą, skirkite laiko produktų susirašymui ant popieriaus lapo ir kibkite į receptų paieškas pagal raktinius žodžius. Pavyzdžiui, lęšių kepsnys, spanguolių desertas ir t.t.“

Nuotrauka iš asmeninių Lauros archyvų

„Tvarūs skoniai“ dalinasi įdomiais receptais jūsų šventiniam stalui

Veganiškas „zuikis“

Jums reikės:

1/2 stiklinės lęšių

1 stiklinės daržovių sultinio

1-2 v.š. alyvuogių aliejaus

1/2 svogūno

3 skiltelių česnako

1 saliero stiebas

1 morka

1/2 stiklinės graikinių riešutų

1 stiklinė avižų

3 v.š. pomidorų pastos

2 v.š. maltų linų sėmenų (vietoje kiaušinio)

1 a.š. obuolių sidro acto

1/4 a.š. džiovintų čiobrelių

1 a.š. džiovinto raudonėlio

1 a.š. džiovinto baziliko

1/4 a.š.maltų pipirų

1/4 a.š. druskos

Kaip pasigaminti?

„Lęšius nuplaukite ir virkite daržovių sultinyje ant mažos ugnies (apie 15–20 minučių). Išvirtus lęšius palikite atvėsti.

Graikinius riešutus dėkite ant kepimo skardos ir paskrudinkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje (apie 8–10 minučių).

Svogūnus, česnakus, morkas ir salierus kepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi, kol jie suminkštės. Apie 5-10 minučių.

Į maisto smulkintuvą sudėkite išvirtus lęšius, pakeptas daržoves ir riešutus, avižas, maltus linų sėmenis, pomidorų pastą, obuolių sidro actą, čiobrelius, raudonėlius, baziliką, pipirus ir druską. Susmulkinkite. Masė turi lipti rankose.

Iš paruoštos masės suformuokite norimo dydžio „zuikį“ ir dėkite į kepimo skartą kepti orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje (apie 25 minutes). Prieš pjaustant leiskite atvėsti. “

Lauros gaminiai

Lašišos skonio morkos

Jums reikės:

5 vidutinio dydžio morkų

1 a.š. rūkytos paprikos miltelių

1-2 v.š. alyvuogių aliejaus

1 v.š balzamiko acto arba pusės citrinos sulčių

Druskos ir pipirų pagal kiekvieno skonį

Kaip pasigaminti? 

„Morkas nuplaukite ir įdėkite virti, kol jos suminkštės. Išvirus daržoves, jas palikite atvėsti, kad būtų paprasčiau nulupti. Morkas nulupkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Sudėkite į indą.

Marinatui į indą sudėkite visus likusius ingredientus ir gerai išmaišykite. Sudėkite morkas. Viską dar kartą išmaišykite. Patarimas:  kad marinatas geriau įsigertų, uždenkite indą ir parai palikite šaldytuve.

Jei marinavimo metu morkos pradeda atrodyti sausos, įpilkite papildomą šaukštą alyvuogių aliejaus. Marinuotas daržoves išimkite iš šaldytuvo, leiskite sušilti iki kambario temperatūros ir tada patiekite. Šis užkandis skamba keistai, bet jo skonis tikrai nenuvils!“

Daržovių sultinys iš likučių

Kaip pasigaminti?

„Visus likučius nuo praeitų patiekalų jūs galite taip pat panaudoti puikiam daržovių sultiniui! Morkų luobelių, salierų, svogūnų ir česnakų galiukų neišmeskite. Juos pakepinkite su druska ir pipirais alyvuogių aliejuje, užpilkite stikline vandens ir palikite virti kelioms valandoms ant silpnos ugnies. Vėliau, viską nukoškite ir naudokite sriubai, padažams ir troškiniams. Skanaus!“

Likučiai, kuriuos galima panaudoti sultiniui

 

9zuikiai naujiena – kūrybinės online dirbtuvės 1-5 klasių vaikams, kuriose moksleiviai padės personažui Hariui Aplinkotyriui surinkti 7 atliekų horokrusus, įveikti piktąjį valdovą Atliekamortą ir užkirsti kelią Žemės teršimui.

 Dirbtuvių dalyviai ne tik įsitrauks į paslaptingą magijos pasaulį, bet ir sužinos vertingos informacijos apie popieriaus perdirbimą, ką daryti su neveikiančiais elektroniniais prietaisais ir dar daugiau.

 Jei susidomėjote, parašykite mums: info@9zuikiai.lt