Šventė kaip kūrybinės dirbtuvės
Šiuo atveju derėtų iš anksto pasirūpinti atitinkamais maisto produktais, kad būtų galima iš jų daryti įvairius derinius ir sugalvoti, kaip įdomiai juos pateikti. Šventės metu kiekvienas galėtų kurti, mėgautis savo kulinariniais kąsneliais arba jais keistis su kitais šeimos nariais.
Likusius produktus lengviau pasilikti ir panaudoti kitomis dienomis nei jau pagamintus patiekalus, kurie greičiau praranda savo gerąsias savybes ir skonį.
Valgiai eksponatai su aprašais
Maistas bus išskirtinai pagerbtas ir valgymas taps pažintiniu procesu, potyriu, prisiminimų pasidalinimu. Kiekvienas naminis patiekalas yra ypatingai svarbus, gali būti nauja tema pašnekesiui.
Kūrėjos sako, kad svarbu įtraukti kiekvieną jos narį: jungti seną ir naują šventės reikšmę, tradicijas ir šiuolaikinius poreikius, gretinti skirtingas vertybes (pro-pro-prosenelės receptą, sentimentus, nostalgiją ir norą eksperimentuoti, žaisti). Prieš pradedant planuoti iškilmes pravartu prisiminti šventės kilmę. Pasvarstyti, kiek ir kodėl ji pakitusi, nutolusi, o kas svarbu, ko ir kodėl norėtųsi šiais metais. Didelė tikimybė, kad kils mintis kažką interpretuoti, galbūt kažko ir atsisakyti.
Lieka tik pasitelkti vaizduotę bei pasvajoti kaip, išdrįsti ir išbandyti, žaisti žaisti žaisti.
12 skonių kūčiukai
Kūčiukų skoniai sugalvoti pagal 12 Kūčių patiekalų. Tradicinis šventės iššūkis paragauti visų valgių ant stalo, kurių turi būti ne mažiau dvylikos, galėtų būti įkvėpimas kurti savo skonius, kepti kūčiukus, po to juos sumaišyti ir kartu su šeima ragauti, įsijausti, spėlioti kuris yra kokio skonio. Visko reikia paragauti, bet saikingai.
Meduoliai dalintis
Galima išsikepti mažiau, bet kiek įmanoma didesnių sausainių ir švenčių metu juos laužyti, dalintis, kiekvieną kartą linkėti konkrečių dalykų, galbūt atvirai pasipasakoti, prisipažinti, paklausti ir pan.
Įvairiems šventinams žaidimams kaip ir kasdienai, kiek tik įmanoma verta rinktis vietinius, kokybiškus, mažesnių ūkių bei sezoninius maisto produktus – dėl asmeninės ir visuomeninės gerovės.
„Iš esmės mes, Less Table, šiuolaikinį, pavargusį ar mažai laiko turintį valgytoją norime įkvėpti, palinkėti sąmoningumo ir paraleliai žaismo. Dėl to esame, kuriame, dalinamės ir siūlome.
Sumanymai apima miesto, gamtos stebėjimą ir gretinimą, tradicijų pažinimą ir šiuolaikišką jų tąsą. O mūsų išgalvotas ir įkūnytas valgomas ar nevalgomas objektas, turinys yra labiau potyris arba vertybių įprasminimas, daugiau nei daiktas, maistas ar padengtas stalas.“ – sako Živilė.
Paremti tvaraus turinio kūrimo galite čia: patreon.com/9zuikiai
„9 zuikiai“ – idėjos, žinios ir komunikacijos pagalba tvariam verslui ir veikloms bei tuo besidomintiems jauniams nuo 13 m. Tekstai, straipsniai, video kūrimas, viešųjų ryšių projektai.