Scroll to top

LessTable idėjos: kaip vietoj šventinio maisto pertekliaus ir persivalgymo sukurti pramogą


Sandra Galdikaite - 2020 12 19 - 0 comments

Patiekalų ruoša prieš šventes primena juodą darbą, o įsimintina pasekmė – persivalgymas, po kurio sunku judėti ir norisi ilsėtis, nors viskas turėtų būti atvirkščiai. Tvaraus maisto dizaino kūrėjos Julija ir Živilė iš maisto sukuria visą šeimos susibūrimo turinį bei programą. Jos pataria, kaip stalo vaišes paversti šventės turiniu ar net visa dienos pramoga su šeima. Beveik kaip stalo žaidimai, tik įtraukiamos vaišės nepersivalgant ir nešvaistant maisto.

Less Table nuotr. | kūrybinės sausainių-atvirukų dirbtuvės

Ką daryti? Štai kelios kūrėjų idėjos.

Šventė kaip kūrybinės dirbtuvės

Maisto gaminimas gali būti visos šeimos bendras žaidimas arba pačios šventės turinys, tuomet lieka mažiau išankstinio darbo ir vargo, buitinė ruoša tampa bendru nuotykiu. Šventės metu gali būti praktikuojamos DIY (pasidaryk pats) principo vaišės.

Less Table nuotr. | DIY (pasidaryk pats) kūrybinės vaišių dirbtuvės

Šiuo atveju derėtų iš anksto pasirūpinti atitinkamais maisto produktais, kad būtų galima iš jų daryti įvairius derinius ir sugalvoti, kaip įdomiai juos pateikti. Šventės metu kiekvienas galėtų kurti, mėgautis savo kulinariniais kąsneliais arba jais keistis su kitais šeimos nariais.

Less Table nuotr. | kūrybinių maisto dirbtuvių vaišės su žinutėmis

Likusius produktus lengviau pasilikti ir panaudoti kitomis dienomis nei jau pagamintus patiekalus, kurie greičiau praranda savo gerąsias savybes ir skonį.

Less Table nuotr. | DIY (pasidaryk pats) rinkinys vaišėms – nešiojamas stalas

Valgiai eksponatai su aprašais

Iš įvairių valgių ant stalo galima kurti parodą! Maistas gali būti pagamintas skirtingų žmonių ir pateiktas ant vieno stalo. Kiekvienam patiekalui ant kortelių, lapelių galima pritaikyti užduotį, palinkėjimą, užrašyti prisiminimą, recepto kilmę ar panašiai.

Less Table nuotr. | rašteliai maistui

Maistas bus išskirtinai pagerbtas ir valgymas taps pažintiniu procesu, potyriu, prisiminimų pasidalinimu. Kiekvienas naminis patiekalas yra ypatingai svarbus, gali būti nauja tema pašnekesiui.

Less Table nuotr. | patiekalas su rašteliu

Kūrėjos sako, kad svarbu įtraukti kiekvieną jos narį: jungti seną ir naują šventės reikšmę, tradicijas ir šiuolaikinius poreikius, gretinti skirtingas vertybes (pro-pro-prosenelės receptą, sentimentus, nostalgiją ir norą eksperimentuoti, žaisti). Prieš pradedant planuoti iškilmes pravartu prisiminti šventės kilmę. Pasvarstyti, kiek ir kodėl ji pakitusi, nutolusi, o kas svarbu, ko ir kodėl norėtųsi šiais metais. Didelė tikimybė, kad kils mintis kažką interpretuoti, galbūt kažko ir atsisakyti.

Less Table nuotr. | stalas-paroda, maistas su aprašymais ir linkėjimais

Lieka tik pasitelkti vaizduotę bei pasvajoti kaip, išdrįsti ir išbandyti, žaisti žaisti žaisti.

12 skonių kūčiukai

Išsigelbėjimas nuo persivalgymo!

Less Table nuotr. | 12 skonių kūčiukų pateikimas

Kūčiukų skoniai sugalvoti pagal 12 Kūčių patiekalų. Tradicinis šventės iššūkis paragauti visų valgių ant stalo, kurių turi būti ne mažiau dvylikos, galėtų būti įkvėpimas kurti savo skonius, kepti kūčiukus, po to juos sumaišyti ir kartu su šeima ragauti, įsijausti, spėlioti kuris yra kokio skonio. Visko reikia paragauti, bet saikingai.

Less Table nuotr. | 12 skonių kūčiukų pateikimas

Meduoliai dalintis

Vienas gražiausių ir įkvepiančių Kūčių išskirtinumų yra kalėdaičių tradicija – laiminti, linkėti gero.

Less Table nuotr. | Meduoliai dalintis

Galima išsikepti mažiau, bet kiek įmanoma didesnių sausainių ir švenčių metu juos laužyti, dalintis, kiekvieną kartą linkėti konkrečių dalykų, galbūt atvirai pasipasakoti, prisipažinti, paklausti ir pan.

Įvairiems šventinams žaidimams kaip ir kasdienai, kiek tik įmanoma verta rinktis vietinius, kokybiškus, mažesnių ūkių bei sezoninius maisto produktus – dėl asmeninės ir visuomeninės gerovės.

Less Table | kūrybinės maisto dirbtuvės vaikams

„Iš esmės mes, Less Table, šiuolaikinį, pavargusį ar mažai laiko turintį valgytoją norime įkvėpti, palinkėti sąmoningumo ir paraleliai žaismo. Dėl to esame, kuriame, dalinamės ir siūlome.

Less Table kūrybiniai eksperimentai ir žaidimai

Sumanymai apima miesto, gamtos stebėjimą ir gretinimą, tradicijų pažinimą ir šiuolaikišką jų tąsą. O mūsų išgalvotas ir įkūnytas valgomas ar nevalgomas objektas, turinys yra labiau potyris arba vertybių įprasminimas, daugiau nei daiktas, maistas ar padengtas stalas.“ – sako Živilė.

Paremti tvaraus turinio kūrimo galite čia: patreon.com/9zuikiai

„9 zuikiai“ – idėjos, žinios ir komunikacijos pagalba tvariam verslui ir veikloms bei tuo besidomintiems jauniams nuo 13 m. Tekstai, straipsniai, video kūrimas, viešųjų ryšių projektai.